Tulžies akmenų sukeltas plonosios žarnos nepraeinamumas - Stašinskas, Algimantas; Stanaitis, Juozas (Lietuvos chirurgija, 2005)
Algimantas Stašinskas, Juozas StanaitisVilniaus universiteto Bendrosios ir plastinės chirurgijos,ortopedijos, traumatologijos klinika,Vilniaus universitetinė greitosios pagalbos ligoninė,Šiltnamių g. 29, LT-04130 VilniusEl paštas: lukas1@centras.ltTikslasIšnagrinėti retus mechaninio žarnų nepraeinamumo atvejus.Ligoniai ir metodai1991–2005 metais buvo aštuoni plonųjų žarnų mechaninio nepraeinamumo atvejai, sukelti tulžies akmenų: 7 moterims ir 1 vyrui. Išnagrinėtos ligos istorijos. Tyrimas – retrospektyvusis.RezultataiVidutinis ligonių amžius – 76,7 metų. Visi ligoniai buvo operuoti skubiai, esant ūminei žarnų nepraeinamumo klinikai. Dviem atvejais operacijos metu pavyko akmenis, įstrigusius valva ileocaecalis srityje, nustumti į storąją žarną, keturiais atvejais apsiribota tik enterolitotomija, vienu atveju atlikta plonosios žarnos rezekcija dėl jos gangrenos, vienu atveju – enterolitotomija ir panaikinta biblioenterinė fistulė. Pastarieji du ligoniai mirė.IšvadaEsant mechaniniam žarnų nepraeinamumui, sukeltam tulžies akmenų, reikėtų apsiriboti vien enterolitotomija.Reikšminiai žodžiai: žarnų nepraeinamumas, tulžies akmenys, nepraeinamumasBowel obstruction caused by biliary stonesAlgimantas Stašinskas, Juozas StanaitisVilnius University, Clinic of General and Plastic Surgery,Orthopaedics, Traumatology,Vilnius University Emergency Hospital,Šiltnamių str. 29, LT-04130 Vilnius, LithuaniaE-mail: lukas1@centras.ltObjectiveBowel obstruction caused by biliary stones is evaluated.Patients and methodsThere were 8 cases of acute bowel obstruction caused by biliary stones in 1991–2005 (7 females and 1 male). A retrospective study was performed on the basis of medical documentation.ResultsOnly in two cases cholelithiasis was diagnosed but not referred as a cause of bowel obstruction before operation. The patients were operated on in all cases. The bigger stones (4 × 5 cm) were found in the jejunum, 2.5 × 4 cm in the ileum or ileocecal valve. The stones were pushed forward to cecum only in two cases. Enterotomy with stone extraction was necessary in four cases. Two patients died because of hepatorenal insuffitiency and Mendelson’s syndrom. There were cases of wound infection among the survivors.ConclusionEnterolithotomy alone should be done in cases of bowel obstruction caused by biliary stones.Keywords: gallstone ileus, small bowel obstruction