Disekuojamoji torakoabdominalinės aortos aneurizma: nediagnozuota fistulė į kairįjį pagrindinį bronchą - Sirvydis, Vytautas; Grebelis, Arimantas; Turkevičius, Gintaras; Pronckus, Vytautas; Sipavičius, Remigijus; Stankevičius, Stasys; Balčiūnas, Mindaugas; Radikas, Povilas; Žurauskas, Evaldas (Lietuvos chirurgija, 2004)
Vytautas Sirvydis1, Arimantas Grebelis1, Gintaras Turkevičius1, Vytautas Pronckus1, Remigijus Sipavičius1, Stasys Stankevičius2, Mindaugas Balčiūnas2, Povilas Radikas2, Evaldas Žurauskas31 Vilniaus universiteto Širdies ir kraujagyslių ligų klinika, Širdies chirurgijos centras,Vilniaus universiteto ligoninė "Santariškių klinikos", Santariškių g. 2, LT-08611 VilniusEl. paštas: remsip@takas.lt2 Vilniaus universiteto Anesteziologijos ir reanimatologijos klinika,Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centras,Vilniaus universiteto ligoninė "Santariškių klinikos"3 Valstybinis patologijos centrasĮvadasPateikiamas nediagnozuotos disekuojamosios torakoabdominalinės aneurizmos (Crawfordo II tipo) fistulės į kairįjį plautį atvejis.Klinikinis atvejisDidelė intervencijos rizika ir sąlyginai stabili ligonio būklė nutolino operaciją. Paskutinio hospitalizavimo metu buvo įtarta aneurizmos disekacija ir spindžio trombozė. Dėl sparčiai blogėjančios būklės ligonis buvo operuojamas skubos tvarka. Operuojant rasta pilna trombų disekuojanti degeneravusi nusileidžiančiosios aortos aneurizma ir jos fistulė į kairįjį pagrindinį bronchą. Pašalinus aneurizmos maišą, nusileidžiančioji aorta buvo pakeista kraujagysliniu protezu, pašalintas ir nefunkcionavęs kairysis plautis. Pooperacinį laikotarpį sunkino tebesitęsiantis difuzinis kraujavimas. Nepaisant intensyvaus gydymo, ligonio būklė vis blogėjo ir jis mirė antrą parą po operacijos nuo dauginio organų nepakankamumo. Patologiniu pašalintojo plaučio tyrimu nustatyti seni organizuoti trombai ir nauji krešuliai bronchuose, taip pat cholesterolio kristalai parenchimoje, rodantys kraujavimo epizodus ir lėtinę embolizaciją aterominėmis plokštelėmis pro aneurizmos ir broncho fistulę.IšvadaLigonius, kuriems yra torakoabdominalinė aortos aneurizma, reikia stebėti labai aktyviai ir trumpai, o indikacijos chirurginiam gydymui turi būti nustatomos anksčiau ir ryžtingiau.Reikšminiai žodžiai: krūtinės aortos aneurizma, pilvo aortos aneurizma, disekuojamoji aortos aneurizma, aortos plyšimasDissecting thoracoabdominal aortic aneurysm: an undiagnosed rupture into the left main bronchusVytautas Sirvydis1, Arimantas Grebelis1, Gintaras Turkevičius1, Vytautas Pronckus1, Remigijus Sipavičius1, Stasys Stankevičius2, Mindaugas Balčiūnas2, Povilas Radikas2, Evaldas Žurauskas3BackgroundA case report presents a patient with undiagnosed Crawford type II dissecting thoracoabdominal aneurysm fistulation into the left main bronchus.Case reportThe high risk associated with the aneurysm repair and the conditionally stable patient’s state delayed the elective operative treatment. At a recent admission, aneurysm dissection with lumen thrombosis was suspected. The quickly deteriorating patient’s condition determined urgent surgical intervention. A dissecting degenerative descending aortic aneurysm packed with a large amount of thrombi and fistulation into the left main bronchus was found during the procedure. Following debridiment the descending aorta was replaced with a prosthetic graft, and the non-functioning left lung was extirpated. Persistent diffuse bleeding complicated the early postoperative course. Despite the aggressive medical therapy, the patient’s condition deteriorated progressively and he died on the second postoperative day due to multisystemic organ failure. Pathological investigation of the resected left lung showed chronic organized thrombi and fresh clots within the bronchi with cholesterol crystals in the parenchyma, evidencing bleeding episodes with chronic embolisation with atheromatous plaques through the aneurysm-bronchial fistula.ConclusionThe follow-up of patients with thoracoabdominal aneurysm should be very active and short, and indications for surgical repair should be determined earlier and more decisively.Keywords: thoracic aortic aneurysm, abdominal aortic aneurysm, dissecting aortic aneurysm, aortic rupture