Įtampų slopintojas vel teisėjas, vel valdininkas: taikos tarpininkas pobaudžiaviniame kaime - Bairašauskaitė, Tamara (Lietuvos istorijos studijos, 2023)
Straipsnyje nagrinėjama, kaip Rusijos imperijos valdymo struktūroje atsirado ir buvo panaudota moderni taikos tarpininko pareigybė, kurios idėja buvo nusižiūrėta iš Vakarų valstybėse veikusio trečiųjų teismo. Atskleidžiamas taikos tarpininko vaidmuo administruojant ir pertvarkant pobaudžiavinį kaimą Vilniaus, Kauno ir Gardino gubernijose. Išskiriami taikos tarpininkų veiklos etapai: 1861–1862 m., kai pobaudžiaviniame kaime tvarkėsi taikos tarpininkais parinkti vietiniai dvarininkai, ir laikas po 1863–1864 m. sukilimo, kai juos pakeitusius rusų kilmės taikos tarpininkus mėginta paversti kaimo rusinimo įrankiu. Analizė atskleidė taikos tarpininkų veiklos savarankiškumą, tapdavusį konfliktų su gubernijų valdžia, policinėmis ir karinėmis struktūromis priežastimi.