„Spekuliacijos“ ir „spekuliantų“ samprata Lietuvos SSR 1940–1941 metais - Indrišionis, Darius (Lietuvos istorijos studijos, 2023)
Straipsnyje analizuojama sovietinės okupacijos (1940–1941 m.) antispekuliacinė propaganda oficialiojoje lietuviškoje spaudoje. Atskleidžiamas įvairių „spekuliacijos“ formų vaizdavimas, taip pat tiriama vieša okupacinio režimo laikysena diegiant radikalias socialines-ekonomines reformas. Be to, nagrinėjama režimo propaguota „kova su spekuliacija“ viešojoje erdvėje ir antisemitines nuotaikas galėjusi pakurstyti „spekuliantų sąrašų“ problema. Iš tyrimo tampa akivaizdu, kad „spekuliacijos“ ir „spekuliantų“ sampratų turinį sovietai sparčiai plėtė ir „kova su spekuliacija“ iš esmės buvo kova su visuomenės verslumu. „Spekuliacijos“ ir kovos su ja tema buvo viena dominuojančių 1940–1941 m. viešojoje erdvėje, o „spekuliantus“ galima laikyti pagrindiniais viešai įvardytais okupacinio režimo vidaus priešais.