Lietuvos verslo elito įmonių aplinka, kilmė ir kaita 1995–2004 metais - Šimkus, Vilius (Lietuvos istorijos studijos, 2024)
Straipsnyje analizuojamos stambiausios Lietuvos įmonės, jų aplinka, kilmė, kaita ir kitos ryškiausios charakteristikos 1995–2004 m. Šis laikotarpis pasirinktas, nes tik nuo 1995 m., besibaigiant pirmajam privatizacijos etapui, Lietuvoje susiformuoja stambių verslininkų sluoksnis, kuris reikšmingiausias transformacijas patiria iki 2004 m. Tyrime pasitelkiami stambiausių pagal apyvartą Lietuvos įmonių sąrašai, apimantys po 200 bendrovių kiekvienais pasirinktais metais. Analizuojama, kas daugiausia prisidėjo prie šiuose sąrašuose esančių įmonių kaitos, kaip šios įmonės keitėsi įkūrimo metu, įkūrimo vietos, ekonominių sektorių, finansinių rodiklių atžvilgiu. Atskira darbo dalis skirta stambiausių verslo įmonių kilmės nustatymui ir kaitos kilmės požiūriu analizei. Tyrime pasitelkiami įvairūs enciklopediniai, žiniasklaidos šaltiniai, statistikos duomenys, publikuoti atsiminimai ir interviu. Analizė rodo, kad stambiausios verslo įmonės aptariamuoju laikotarpiu Lietuvoje fundamentaliai pasikeitė, ypač vyraujančių ekonominių sektorių ir verslo kilmės požiūriu.