Joachimo Lelewelio rinkinių kelionė iš Kurniko į Vilnių - Leonavičiūtė, Inga (Lietuvos istorijos studijos, 2023)
Vilniaus universiteto bibliotekoje saugoma istoriko, Vilniaus imperatoriškojo universiteto auklėtinio ir profesoriaus Joachimo Lelewelio (1786–1861) emigracijoje sukaupta asmeninė biblioteka – knygos, atlasai bei žemėlapiai, kitas dokumentinis palikimas. Tai – vieni svarbiausių šios bibliotekos istorinių rinkinių nuo pat jų patekimo į šią atminties instituciją. Emigracijoje (Paryžiuje ir Briuselyje) J. Lelewelio kaupta ir Vilniaus universitetui, kai šis vėl atsikurs, palikta asmeninė biblioteka glaudėsi keliose vietose: Batinjolio lenkų mokyklos bibliotekoje Paryžiuje ir Kurniko bibliotekoje šalia Poznanės (nuo 1874 m.). Lenkams 1919 m. rudenį atkūrus Vilniuje Stepono Batoro universitetą, kaip galimybė praturtinti Rusijos nuskurdintą senojo Universiteto biblioteką iš karto prisiminti̇̀ XIX a. emigrantų sukaupti didieji rinkiniai – Lenkų muziejaus biblioteka Rapersvilyje ir archyvas bei Lelewelio asmeninė biblioteka. Straipsnyje, remiantis archyviniais dokumentais, rekonstruojama daugiau kaip trejus metus (nuo 1922 m. vasario pradžios iki 1925 m. gruodžio pabaigos) užtrukusi J. Lelewelio sukauptų rinkinių kelionė iš Kurniko į Vilnių.
Keywords: Joachimas Lelewelis; Batinjolio bibliotekos rinkiniai; emigracinės kolekcijos; Kurniko biblioteka; Stepono Batoro universitetas; Vilniaus universiteto biblioteka; dokumentinis paveldas