Lietuvos istoriniai miesteliai ir jų šiandieninės architektūrinės tapatybės problemos: Merkinės atvejis - Buržinskas, Žygimantas (Lietuvos istorijos studijos, 2025)
Straipsnyje nagrinėjama Merkinės miestelio XX–XXI a. architektūrinės raidos problematika, susijusi su Antrojo pasaulinio karo suniokojimais, gyvenvietės sovietizacijos pokyčiais ir pastarųjų dešimtmečių mėginimais apibrėžti istorinės vietovės plėtojimo koncepcijas. Atkreipiamas dėmesys į Dzūkijos nacionalinio parko, Kultūros paveldo departamento, Varėnos rajono savivaldybės veiklą ir įtaką Merkinės miestelio architektūrinei raidai. Tyrimas parodė, kad iki šiol nėra suformuota aiški teisinė bazė Merkinės istorinio centro plėtojimui, dalis teisinių, statybą reglamentuojančių nuostatų kertasi su miestelio urbanistine logika iki Antrojo pasaulinio karo. Straipsnyje pateikiami pasiūlymai ir galimi veiksmai, kaip pakeisti miestelio architektūros plėtojimą, kuris ryškiau apibrėžtų istorinę Merkinės urbanistinę tapatybę.
Keywords: miestelių architektūra; senamiestis; saugomos teritorijos; Merkinė; Lietuva 1918–1940 m.