Vergilijaus filosofinės pažiūros - Zabulis, H. (Literatūra, 1963)
Vergilijus paprastai yra laikomas nuosekliu religinės pasaulėžiūros atstovu. Ypač tvirtai šitokios pažiūros į Vergilijų laikosi kapitalistinių šalių mokslininkai, kurie neretai stengiasi rasti Vergilijaus pasaulėžiūroje vėlesniųjų religijtĮ monoteizmą. Antra vertus, yra mokslininkų, kurie teigia, kad Vergilijus per visą savo gyvenimą išliko ateistinėse epikūrizmo pozicijose. Išnagrinėjus Vergilijaus filosofinių pažiūrų raidą jo ankstesnėje kūryboje ir ypač „Georgikose", aiškiai matyti, kad jis padarė evoliuciją nuo Epikūro filosofijos iki stoicizmo. , Georgikose" jis dar nėra visiškai priėmęs stoicizmo teiginių, o „Eneidoje" stoicizmas jau yra poemos ideologinis pagrindas. Vis dėlto yra pagrindo teigti, kad jaunystėje Vergilijus buvo žymiai gilesnis epikūrietis negu vėliau stoikas, nors iš esmės nei vienos, nei antros filosofijos jis iki galo nuosekliai nesilaikė.