Ivano Kornilovo 1864–1867 m. rengtų ekspedicijų etnografiniai piešiniai Vilniaus universiteto bibliotekoje - Girininkaitė, Veronika (Literatūra, 2025)
Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomi 19 a. vidurio etnografiniai piešiniai, kurti iš natūros dabartinių Lietuvos ir Baltarusijos teritorijose. Kai kurie piešiniai nepasirašyti, ant kitų matomi trumpi ar pilnesni parašai. Senesni inventoriniai įrašai rodo, kad tai 1863–1868 m. Vilniaus švietimo apygardos globėjo ir Vilniaus Viešosios bibliotekos vadovo Ivano Kornilovo rengtų ekspedicijų rezultatas. 1864–1867 m. į jas vyko mokyklų dailės mokytojai. Dauguma šių piešinių rodyta Vilniaus Viešosios bibliotekos parodoje 1911 m. Nepaisant visai Kornilovo veiklai būdingo politinio angažuotumo, ir jo rengtų ekspedicijų pagrindinio tikslo aptikti ir parodyti okupuotojo krašto „rusiškuosius pradus“, aptariami piešiniai yra politiškai neutralūs, tai tėra etnografinių detalių dokumentavimas. Prie Kornilovo ekspedicijų laimėjimų buvo klaidingai priskirti ir Dmitrijaus Strukovo piešiniai, nors šias keliones rengė ne Vilniaus viešosios bibliotekos vadovas. Netgi atskyrus vertingus Strukovo darbus, likę kūriniai nusipelno tyrėjų dėmesio. Straipsnyje aptartos piešinių kūrimo aplinkybės ir pristatomas menkai žinotas, tačiau istoriškai vertingas jų rinkinys.