ANDRIEJAUS VOLANO RYKŠTĖS IR PENTINAI: EREZIJOS TRAMDYMAS - Petuchovaitė, Gintarė (Literatūra, 2013)
Straipsnyje pažymima, kad XVI a. evangelikų reformatų ideologas Andriejus Volanas buvo ne tik aršus katalikų priešininkas, bet ir aktyviai dalyvavo maždaug pusę amžiaus Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje trukusioje literatūrinėje polemikoje Švč. Trejybės klausimu. Teigiama, kad savo oponentus – radikaliosios reformacijos krypties atstovus Volanas laikė eretikais, todėl straipsnyje bandoma apibendrinti jo erezijos samprata. Tvirtinama, kad Volanas radikalias, pačius krikščionybės pagrindus ardančias idėjas siekė sutramdyti rykštėmis ir pentinais – griežta ir ortodoksine evangelikų reformatų mokymo sistema (Antruoju helvetų tikėjimo išpažinimu, 1566). Pateikiamas bei komentuojamas Volano poziciją ir nuostatas erezijos atžvilgiu atskleidžiantis tekstas – dedikacija žemaičių bajorui Jonui Šemetai iš paskutiniojo šiai polemikai skirto 1592 m. veikalo Keletas laiškų, skirtų sugriauti samosatiečių doktrinos klaidingumui ir sutvirtinti tikrajai nuomonei apie dieviškąją Trejybę, kuriame pranašaujama greita antitrinitorizmo baigtis.