ХУДОЖЕСТВЕННАЯ КАРТИНА МИРА В РОМАНЕ ЛЕНЫ ЭЛТАНГ «КАМЕННЫЕ КЛЕНЫ» - Михайлова, Галина; Самойленко, Александра (Literatūra, 2013)
Meninis pasaulėvaizdis Lenos Eltang romane „Akmeniniai klevai“ Straipsnyje tyrinėjamas Lietuvoje gyvenančios rusų rašytojos Lenos Eltang romano meninis pasaulėvaizdis. Analizuojama, kaip ir kokie asmeninio autoriaus mąstymo ir pasaulėžiūros bruožai atsispindi romane Akmeniniai klevai, išskiriami individualūs autoriaus konceptai bei Lenos Eltang, kaip šiuolaikinės rašytojos, kūrybos ypatumai. Pagrindinė romano problematika – teksto, fantazijos priešprieša realybei. Romano pagrindą sudaro tekstinė mozaika su įvairiais kalbėjimo subjektais. Taip reprezentuojamas sudėtingos sąrangos meninis pasaulėvaizdis, kurį galima įvairiai įprasminti ir suvokti. Straipsnyje analizuojami erdvės ir laiko kontinuumai (praeities, atminties, pasaulio opozicijos ir kt. motyvai), meninė priemonė „tekstai tekste“, „galimų pasaulių“ semantika, virtualinės erdvės idėjos ir t.t. Vidinę romano erdvę sudaro lygiaverčių „mažųjų“ erdvių suma. Laiko koordinačių chaosas atspindi romano herojų bandymus „perrašyti“ laiką (istoriją), užvaldyti jį ir sukurti iš naujo. Ypatingo dėmesio skiriama kūrinio herojų sukurtų tekstų analizei, bei tekstų kūrybos proceso reikšmei. Straipsnyje pabrėžiamas mitologinio pasaulėvaizdžio bruožų dominavimas Eltang meniniame pasaulėvaizdyje, o tai įrodoma herojų vardų analize, personažų ir mitų bei legendų subjektų mąstysenos atitikmenimis.