Adomo Mickevičiaus vietomis - Riškus, Jonas (Literatūra, 1970)
W lipcu 1968 r. studenci Wileńskiego Instytutu Pedagogicznego odwiedzili miejsca, związane z życiem i twórczością A. Mickiewicza: Nowogródek, Zaosie, Tuhanowicze, Rutę, Szczorsy, jezioro Świteź. Studenci zapisali opowiadania miejscowych mieszkańców, związane z legendami dotyczącymi poety oraz poszczególnych okolic. Szczególna uwaga została zwrócona na miejscowości, związane z historią Litwy. Ustalone zostały niektóre szczegóły oraz miejsce akcji poematu „Grażyna".