Komunikacijos teorija: Gorgijas ir Platono Kratilas - Adomėnas, Mantas (Literatūra, 2025)
Straipsnyje siekiama nustatyti ryšį tarp Gorgijo veikalo Περὶ τοῦ μὴ ὄντος trečiosios dalies, kurioje pateikiama Gorgijo komunikacijos kritika, ir Platono komunikacijos teorijos, išplėtotos dialoge Kratilas. Išanalizavus tekstą ir pamėginus atkurti Gorgijo argumento, pateikiamo Περὶ τοῦ μὴ ὄντος trečiojoje dalyje, originalią struktūrą, daroma išvada, kad Platonas, tiesiogiai neaptardamas Gorgijo veikalo, savo komunikacijos teoriją dialoge Kratilas formuoja remdamasis Gorgijo traktato konceptualinėmis schemomis. Platonas netiesiogiai kritikuoja Gorgijo komunikacijos galimybės atmetimą, tačiau išlaiko tam tikras Gorgijo argumento ypatybes.
Keywords: Gorgijas; Platonas; sofistai; Kratilas; kalbos filosofija; komunikacija