Achmatova ir Antikos kultūra: apie kai kuriuos mito apie poetą prasmės komponentus “Poemoje be herojaus” - Михайлова, Галина (Literatūra, 2015)
Straipsnyje nagrinėjama Antikos temų, motyvų ir vaizdų adaptavimo A. Achmatovos poezijoje problema. Straipsnio autorė nurodo kai kurias Antikos tragedijas ir jų taikymo „Poemoje be herojaus“ savitumo bei vaizdų struktūros analogijas. Autorė, analizuodama „Poemos be herojaus“ nedidelės apimties fragmentą – vadinamąjį mitu apie Poetą, – atseka esančias nuorodas į Platono ir Horacijaus tekstus. Tiesioginis ir netiesioginis „Poemos be herojaus” teksto gretinimas su filosofiniais ir meniniais Antikos autorių tekstais leidžia tiksliau apibrėžti A. Achmatovos etikos ir estetikos sampratą, atsispindėjusią šiame svarbiausiame jos kūrinyje. Straipsnio autorės nuomone, Antikos tekstai – pirminiai kultūros šaltiniai, neretai poetės suvokti per vėlėsnės literatūros prizmę, gali būti laikomi jos poezijos ir poetikos vadinamosios „vyriškosios linijos” ištakomis.