ВИДУНАС О ТВОРЧЕСТВЕ Ф.М. ДОСТОЕВСКОГО - Варлашина, Маргарита (Literatūra, 2013)
Vidūnas apie F. Dostojevskio kūrybąStraipsnyje nagrinėjamas lietuvių rašytojo ir filosofo Vydūno nedidelės apimties tekstas „F. M. Dostojevski“ (1921), skirtas šio rašytojo 100-sioms gimimo metimėms paminėti. Filosofo nuomone, lietuviams nedera skaityti šio giliai rusiško rašytojo kūrinių. Savo išvadą Vydūnas pagrindžia antroje straipsnio dalyje. Jo teigimu, Dostojevskio kūrinai neatskleidžia tikrojo tikėjimo išminties ir galios, nesuteikia žmogui galimybės išreikšti savo žmogiškąjį didingumą. Svarbiausia rusų rašytojo klaida Vydūnas įvardija atsisakymą sukurti skaitytojams idealaus žmogaus gyvenimo pavyzdį. Jubiliejinį straipsnį Vydūnas užbaigia lietuvių tautai iškeltu uždaviniu siekti užsibrėžto tikslo, vadovaujantis moralės normomis („žvelgti pirmyn ir aukštyn“).Straipsnyje aptariamas neigiamas Vydūno požiūris į Dostojevskio kūrybą, aiškinamos priežastys, lėmusios rusų rašytojo reikšmės lietuvių kultūrai atmetimą. Kūrybos vertės klausimą Vydūnas siejo su tautiškumo problema ir tautinės dvasios sklaida. Dostojevskio kūryba Vydūnui – rusų kultūros metonimija.Teigiama, jog kritišką Vydūno požiūrį į Dostojevskio kūrybą lėmė: 1) savita religinė filosofinė Vydūno pasaulėžiūrinė sistema, susiformavusi protestantizmo, idealistinės vokiečių filosofijos, neovedantizmo, teosofijos pagrindu; 2) Lietuvos istorinė politinė situacija pirmaisiais XX a. dešimtmečiais. Vydūnas straipsnyje apie Dostojevskį išreiškė anuomet vyravusias dalies lietuvių kūrybinės inteligentijos nuotaikas, konkretaus istorinio tarpsnio, istorinio konteksto savitumą.