Ankstyvieji, subjektyviai patiriami kognityviniai sutrikimai ir jų sąsajos su lėtinėmis ligomis, subjektyviais klausos sunkumais, perdegimo sindromu ir depresija vidutinio amžiaus moterų imtyje - Pečeliūnienė, J.; Žukauskaitė, I.; Dovydėnas, V. (Neurologijos seminarai, 2021)
Įvadas. Daugėjant kognityvinių sutrikimų tarp jaunų žmonių, svarbu laiku identifikuoti ir koreguoti rizikos veiksnius. Tyrimo tikslas – įvertinti subjektyviai patiriamus ankstyvus kognityvinius sutrikimus ir jų sąsajas su subjektyviais klausos sunkumais, perdegimo sindromu ir depresija vidutinio amžiaus moterų imtyje. Tiriamieji ir tyrimo metodai. Tyrime dalyvavo 310 moterų nuo 26 iki 59 m. amžiaus (vid. amžius – 38,6 m.). Užpildytas internetinis klausimynas, kurį sudarė pažintinių funkcijų įvertinimo (angl. The Cognitive Failures Questionnaire, CFQ), subjektyvus kognityvinių skundų klausimynai (angl. Subjective Cognitive Complaints, SCCs), Shirom-Melamed perdegimo skalė (angl. The Shirom-Melamed Burnout Measure, SMBM), geriatrinė depresijos skalė (angl. The Geriatric Depression Scale, GDS), klausimai apie sociodemografinius veiksnius, žalingus įpročius, diagnozuotas lėtines ligas, subjektyvius klausos sunkumus. Taikyti Stjudento t-testas, Pirsono Chi kvadratu, Fišerio testai, logistinės regresijos analizė. Rezultatai. 34 moterys (11 %) turėjo subjektyviai patiriamų kognityvinių sutrikimų (CF+ grupė), 89 % neturėjo (CF- grupė). Subjektyvių kognityvinių skundų turėjo 28,7 % respondenčių (SCC+) grupė, o 71,3 % neturėjo (SCC- grupė). 23 respondentėms (7,4 %) nustatyta depresija, 62 (20 %) – galima depresija. Išreikštų perdegimo simptomų turėjo 34 (11 %) respondentės. Anketoje pažymėjo, kad lėtinėmis ligomis serga 30,6 % (N = 95) respondenčių. Iš visų respondenčių 14,84 % turėjo subjektyvių klausos sunkumų. CF+ grupė surinko vidutiniškai daugiau balų pagal GDS negu CF- grupė (6,88 vs. 3,78, p < 0,001). CF+ grupė surinko reikšmingai didesnį vidutinį balų skaičių perdegimo skalėje negu CF- grupė (4,04 vs. 2,76, p < 0,001). Iš lėtinių ligų tik hipotiroidizmas reikšmingai dažniau pasitaikė SCC+ grupėje nei SCC- grupėje (12,4 % vs. 4,6 %, p = 0,022). Subjektyvių klausos sunkumų dažniau turėjo CF+ grupė negu CF- grupė (35,3 % vs. 12,3 %, p = 0,001). Pagal sociodemografinius faktorius, alkoholio, narkotinių medžiagų vartojimą CF+ ir CF- bei SCC+ ir SCC- grupės reikšmingai nesiskyrė. Išvados. Depresija, perdegimo sindromas ir subjektyvūs klausos sunkumai reikšmingai siejasi su subjektyviai patiriamų kognityvinių funkcijų sutrikimu vidutinio amžiaus moterų imtyje, o vertinant sąsajas su lėtinėmis ligomis, kognityviniai skundai reikšmingai siejasi su hipotiroidizmu.