APIE SOCIALINIŲ TINKLŲ REIKŠMĘ KOLEKTYVINIO VEIKSMO VYKSMUI IR ISTORIJOS PAŽINIMUI - Noreika, Dainius (Politologija, 2016)
Sąvokos rebellion definicija apibūdina procesą, kuris reiškiasi grupės žmonių mėginimu smurtiniais metodais nuversti valdžią ar pakeisti politinę sistemą. Lietuvių kalboje pirminė šio žodžio reikšmė yra sukilimas. Nors sąvoka rebellion šiandien gana dažnai vartojama įvairių nūdienos smurtinių sociopolitinių reiškinių ir procesų kontekstuose (nuo Arabų pavasario iki prorusiškų separatistų išpuolių Ukrainoje), ji pasitelkiama ir istoriniams procesams, tarp jų – ir 1944–1953 m. Lietuvoje vykusiam partizaniniam karui įvardyti. Pastarajam teiginiui pagrįsti pakanka pacituoti Lietuvos partizanų kovas tyrinėjusio amerikiečių mokslininko Rodžerio Peterseno (Roger Petersen) studijos pavadinimą: „Resistance and Rebellion: Lessons from Eastern Europe“. [...]