Kvantinės sąmonės teorija tarptautiniuose santykiuose – tarp iliuzijos ir mokslo - Skurdauskaitė, Ieva (Politologija, 2018)
[straipsnis, santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba] Straipsnyje nagrinėjamas naujos, bet jau pagreitį įgavusios mokslinės krypties – kvantinės sąmonės teorijos – pritaikomumas ir perspektyvos tarptautinių santykių disciplinoje. Remiantis kvantinių idėjų socialiniams mokslams pritaikymą nagrinėjančios A. Wendto knygos „Quantum Mind and Social Science: Unifying Physical and Social Ontology“ idėjomis, tyrinėjami kvantinės mechanikos principai ir jų perkėlimas į socialinius mokslus, iššūkiai pozityvistiniam mąstymui ir ieškoma kvantinės sąmonės teorijos vietos tarp kitų postpozityvistinių tarptautinių santykių teorijų. Kvantinės mechanikos siūlomi principai – kvantinis susietumas, superpozicija, stebėtojo įtaka objektui, nuo laiko ir vietos atsietas priežastingumas ir neapibrėžtumas – pritaikomi nagrinėjant globalaus bendradarbiavimo, visuomenės ir saugumo klausimus, pateikiami galimi kvantinės sąmonės teorijos tyrimo objektai: gigamiestai, terorizmas ir kvantinė diplomatija.