Lietuvos gyventojų polinkis kliautis sąmokslo teorijomis - Grišinas, Arvydas; Lašas, Ainius; Kalpokas, Ignas (Politologija, 2022)
Straipsnyje analizuojamas populiariausių idėjų Lietuvos viešajame diskurse, aiškinančių informacinio pažeidžiamumo priežastingumą, pagrįstumas. Informacinis pažeidžiamumas čia siejamas su asmens polinkiu kliautis sąmokslo teorijomis. Nustatoma, jog iš keturių deklaruojamų veiksnių stipriausias sąsajas su informaciniu pažeidžiamumu turi tikėjimas paranormaliais reiškiniais ir deterministinis mąstymas. Taip pat reikšmingas yra savo paties socialinės atskirties vertinimas. Tuo tarpu išsilavinimas, politinės žinios ir pajamų lygis su informaciniu pažeidžiamumu koreliuoja sporadiškai arba iš viso nekoreliuoja. Tyrimas remiasi reprezentatyvia 2021m. pabaigoje atlikta gyventojų apklausa.