Iššūkiai politinės reprezentacijos raiškai didžiųjų duomenų laikais - Eidikytė, Kristina (Politologija, 2024)
Šiame straipsnyje keliama politinės reprezentacijos teorinės sampratos ir praktinės realizacijos kaitos problema didžiųjų duomenų laikais, t. y. XX–XXI amžiuje, kai IT duomeninimo procesai tampa beveik neatsiejama piliečių politinio gyvenimo dalimi. Teorines darbo prieigas pagriñdus filosofų F. Ankersmito ir J. Baudrillard’o koncepcijomis, išanalizuota, kodėl, nepaisant kritinių duomenų studijų atstovų argumentų, didžiųjų duomenų įtakos zonoje atsidūrusios politinės reprezentacijos formos tebelaikomos objektyviomis. Pristačius atliktą politinės reprezentacijos raiškos ypatybių tyrimą dabartinėje informacinių technologijų užvaldomoje viešojoje erdvėje ir išmaniajame mieste, konstatuojami šiuolaikinės politinės reprezentacijos nykimo požymiai: viešosios erdvės suspaudimas ir išmaniajame mieste, naudojant didžiuosius duomenis, vykdomo duomeninimo legitimacijos procesai. Perspektyvi straipsnio temos plėtotės ir problemos analizės tąsa rekomenduojama postpolitikos diskusijų erdvėje.