Kazys Pakštas: kultūra ir politinis stabilumas - Pšibilskis, Vygintas Bronius (Politologija, 1999)
Straipsnyje gvildenamas iškilaus geopolitiko, visuomenės veikėjo K. Pakšto palikimas, susietas su lietuvių tautos gyvybingumo, atsparumo ugdymu, nacionalinio saugumo stiprinimu. Apžvelgiami mokslininko gyvenimo ir veiklos bruožai, remiantis mažai žinomais Lietuvos Respublikos laikotarpio darbais, aptariamos jo propaguotos kultūrinio dinamizmo, kultūrinės autonomijos idėjos, bandymas nustatyti Lietuvos civilizacijos lygmenį. Nemaža vietos skiriama Lietuvos kultūrinės ir politinės orientacijos problemai, pastangoms keisti politinio gyvenimo įpročius bei tradicijas. Konstatuojama, kad, aprėpdamas platų veiksmų ir problemų ratą, K. Pakštas vienas iš pirmųjų suformulavo Lietuvos nacionalinius interesus, nacionalinio saugumo strategiją, grindžiamą ne militarinėmis priemonėmis, o tautos intelektualiniu potencialu, vidaus politinių jėgų tarpusavio santykiais, demokratijos lygmeniu, gerais ryšiais su kaimynais, ypač su mažaisiais.