Lietuvos integracija į Europą: alternatyvos ir pasirinkimai - Vitkus, Gediminas (Politologija, 2025)
Straipsnyje nagrinėjami svarbiausi Lietuvos integracijos į Europą aspektai - saugumas ir ekonominė gerovė. Šalies narystė NATO pripažįstama pačia parankiausiu saugumo problemos sprendimo galimybe, tačiau drauge pabrėžiama, kad jos įgyvendinimas kol kas atrodo mažai tikėtinas. Nepaisant to, dabartinėje situacijoje ir Lietuvoje, ir aplink ją reiškiasi nemažai palankių bendros saugumo situacijos tendencijų, kurios ir dabar teikia pakankamai daug galimybių racionaliai saugumo politikai. Tuo tarpu neigiama Komisijos nuomonė dėl lietuvos paraiškų stoti į ES skatina dar kartą atsigręžti į narystės ES ekonominės naudos ir kaštų problemą. Atlikta analizė rodo, kad stojimo į ES/EB naudos ir kaštų balansas nėra vienareikšmis. Įsijungimas į Europos bendrąją rinką atneštų neabejotinus prisitaikymo kaštus, bet ir atvertų daug didesnių galimybių. Todėl nors ir galima sutikti su teiginiu, kad nėra alternatyvų Lietuvos narystei ES, tačiau prieš priimant sprendimus turėtų būti identifikuotos ir išanalizuotos įvairios stojimo į ES strategijos.