VALSTYBININKAS: PRETENZIJA Į SĄVOKOS ANALIZĘ - Jokubaitis, Alvydas; Lopata, Raimundas (Politologija, 2015)
Straipsnio tikslas – atskleisti valstybininko sąvokos kilmę ir prasmę. Šalia istorinių ir filosofinių temos aspektų, daugiau dėmesio skiriama lietuvių politinės minties tradicijai. Siekiama atsakyti į klausimą, kokiu pagrindu valstybininko sąvoka tapo Lietuvos politinio diskurso dalimi, kokios jos funkcinės ir vertybinės prasmės? Politikos mokslo diskusijos dažnai yra politinių diskusijų tęsinys. Šio straipsnio tikslas nėra tęsti politines diskusijas. Sąmoningai siekiama diskusiją apie valstybininkus pakelti į teorinį lygmenį. Norima atsakyti į klausimą, kas yra valstybininkas ir kuo jis skiriasi nuo politiko?