LIBERALIZMO IR DEMOKRATIJOS SANTYKIS POLITINĖS FILOSOFIJOS POŽIŪRIU - Valantiejus, Vaidotas (Politologija, 2015)
Straipsnio tikslas – parodyti, kaip skirtingos politinės filosofijos koncepcijos apibūdina įtampą tarp demokratijos ir liberalizmo. Teigiama, kad politinio liberalizmo koncepcijoje pabrėžiami formos, o ne turinio aspektai. Liberalizmo raida, teikianti pirmenybę liberalizmo, o ne demokratijos idealams, atskleidžia vienpusišką tendenciją. Pirmenybę teikiant individo teisėms, įtampa tarp liberalaus laisvės ir demokratinio lygybės idealų redukuojama į abstraktų lygių laisvių postulatą. Norint aiškiai skirti liberalizmo ir demokratijos įtakos sritis, svarbu grįžti prie filosofinių diskusijų prielaidų lygmeniu. Čia svarstomi klausimai lyginamuoju aspektu tęsia Alvydo Jokubaičio nagrinėtą liberalizmo ir demokratijos santykį kaip gilų konfliktą tarp dviejų skirtingų filosofijų bei raginimą skirti liberalizmo ir demokratijos įtakos sritis.