Politinė retorika socialinėje sąveikoje: I. Šimonytės „Facebooko“ paskyros analizė - Vaičekauskienė, Giedrė (Politologija, 2018)
[straipsnis, santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Straipsnyje analizuojama politinės retorikos reikšmė socialinėje sąveikoje su visuomene internete svarstant viešuosius reikalus. Naujoji politinės komunikacijos platforma ,,Facebook“ šiandien vertinama kaip žiniasklaidos priemonė, kurioje piliečiai gausiai informuojami apie politiką ir visuomenę. Transformacijų laikotarpiu politinis lyderis tampa svarbiausiu tiesioginiu pranešėju savo elektoratui. Jo kalba yra tarsi jo ,,prekė“, kurią jis pats pagamina ir parduoda ,,virtualiosios visuomenės rinkoje“. Politiko kalba yra jo tapatybė. Kadangi socialinių tinklų žiniasklaidoje nėra redakcijos, už transliuojamą asmeninę retoriką yra atsakingas pats politikas, pasakojantis ir kuriantis pasitikėjimą politika. Straipsnyje pristatomas kokybinis tyrimas. Analizuojama 2016–2020 m. kadencijos Lietuvos Respublikos Seimo narės, buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės retorika, konstruojant savęs pristatymą socialinio tinklo ,,draugams“ asmeninėje ,,Facebooko“ paskyroje. Tiriamu laikotarpiu nustatyta, kad I. Šimonytės retorika, svarstant viešuosius reikalus, apima šias temas: a) valdančiosios daugumos personalijų kritika; b) kolegų Seimo narių kritika; c) mokesčių, valstybės iždo klausimai; d) Vilniaus miesto problemos. Seimo narės problemų įrėminimas pateikia gausų retorinių argumentų arsenalą – nuo autentiškų sentencijų iki šiurkščios nenorminės leksikos. I. Šimonytės kaip kalbėtojos verbalinis ethos yra ironiškas, privataus pobūdžio informacija, kuria dalijamasi, taip pat persmelkta autoironijos.
Keywords: nėra