Socialdemokratų saulėlydis Vidurio Rytų Europoje: Vengrijos atvejo analizė - Gudžinskas, Liutauras (Politologija, 2020)
Straipsnyje analizuojamo Vengrijos socialistų partijos (MSZP), valdžiusios šalį 1994-1998 m. ir 2002-2010 m., ilgalaikio nuopuolio praStraipsnyje tiriamos Vengrijos socialistų partijos (MSZP), valdžiusios šalį 1994–1998 m. ir 2002–2010 m., ilgalaikio nuopuolio priežastys. Būdama viena stipriausių ir labiausiai institucionalizuotų politinių jėgų ne tik Vengrijoje, bet ir visoje Vidurio Rytų Europoje (VRE), MSZP per 2010 m. parlamento rinkimus patyrė triuškinamą pralaimėjimą savo pagrindiniams politiniams priešininkams – V. Orbáno vadovaujamai „Fidesz“. Atliekama lyginamoji šių dviejų partijų organizacinės raidos analizė. Surinkti įrodymai liudija centralizuoto partijos valdymo ir kryptingų pastangų organizuoti pilietinę visuomenę veiksnių reikšmę nulemiant pagrindinių Vengrijos politinių partijų tarpusavio konkurencijos dinamikąiaežastys. Būdama viena stipriausių ir labiausiai institucionalizuotų politinių jėgų ne tik Vengrijoje, bet ir visoje Vidurio Rytų Europoje (VRE), MSZP patyrė triuškinantį pralaimėjimą per 2010 m. parlamento rinkimus savo pagrindiniams politiniams priešininkams – V. Orbáno vadovaujamai „Fidesz“. Vėlesnės socialistų pastangos atsitiesti nedavė rezultatų, ir jų politinė įtaka dar labiau sumažėjo. Tekste šis MSZP nuosmukis analizuojamas kaip ekstremalus VRE socialdemokratinių jėgų fragmentacijos atvejis. Pagrindinis dėmesys skiriamas partijų organizacijų raidai ir kitiems instituciniams veiksniams.
Keywords: socialdemokratai; Vengrija; MSZP; „Fidesz“; V. Orbánas