„Su Libano vėliava”: nacionalinės vienybės samprata Spalio 17-osios judėjime (ENG) - Rakickaja, Marija (Politologija, 2021)
Šis straipsnis siekia išsiaiškinti, kaip per 2019 spalio 17 Libane prasidėjusį protesto judėjimą konstruojama nacionalinė vienybė, kuo ji grindžiama bei koks elito vaidmuo šiame procese. Straipsnis paremtas etnografiniu tyrimu, atliktu Beirute tarp 2019 m. spalio 17 ir gruodžio 19, analizuoja Libano spalio 17 judėjimą iš tautos konstravimo iš apačios perspektyvos.Išaiškėjo, kad skirtingų bendruomenių vienybė atsirado iš apačios ir pasiekė „lūžio tašką“, sutampantį su “Spalio 17-osios judėjimu”, kuris atvėrė naujas erdves žmonėms kurti tinklus, skleisti ir taip stiprinti vienybės idėją, pagrįstą bendromis negandomis ir pilietinės valstybės vizija. Daroma išvada, kad elitas nebūtinas nacionalinei vienybei atsirasti, tačiau jos išlaikymas siejamas su efektyvumu, kuriam įtakos gali turėti lyderystės problema.
Keywords: Libanas; nacionalizmas; socialiniai judėjimai; sektarianizmas; konfesionalizmas