Liberalios demokratijos irimo procesas Višegrado grupės šalyse. Institucinė perspektyva - Kubas, Sebastian (Politologija, 2022)
Šiuo metu įvairiose pasaulio valstybėse galima matyti liberaliosios demokratijos pokyčių. Čekija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija, žinomos kaip Višegrado grupės valstybės (V4), yra vienos iš jų. Nors šios valstybės atrodė galinčios būti geru demokratijos konsolidacijos pavyzdžiu, prieš daugiau nei dešimtmetį jose išryškėjo pirmieji demokratinių institucijų irimo požymiai. Šiame tekste atkreipiamas dėmesys į institucinę šio proceso raidą. V4 šalių valstybės institucijos yra silpnos ir linkusios pasiduoti stiprių politinių lyderių ir populistinių partijų įtakai, šitaip nebūdamos pakankamai stiprios, kad atsispirtų neliberalioms tendencijoms. Analizėje atskleidus, kad Lenkija ir Čekija yra labiau linkusios kompromituoti liberalios demokratijos pasiekimus, o Čekija ir Slovakija – mažiau, klausiama, kokios yra liberalios demokratijos irimo institucinės priežastys ir padariniai.
Keywords: demokratizacija; liberalioji demokratija; Višegrado grupės šalys