Kas turėtų išduoti leidimą statyti paminklą? Administracinė teisė kaip konflikto platforma: paminklo Varšuvoje Smolensko tragedijos aukoms atminti atvejis - Eckhardt, Piotr (Politologija, 2023)
Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ atstovai nusprendė Juzefo Pilsudskio aikštėje Varšuvoje pastatyti paminklą 2010 m. balandžio 10 d. Lenkijos vyriausybinio lėktuvo katastrofos Smolenske aukų atminimui. Tačiau su tuomete politine opozicija sieta Varšuvos miesto valdžia projektą įvertino neigiamai. Nepaisant vietos savivaldos pasipriešinimo, valstybinės valdžios institucijos pasinaudojo (ir net piktnaudžiavo) veikiančiomis administracinės teisės institucijomis, kad paminklas būtų pastatytas. Pirmiausia buvo apribotos miesto valdžios galimybės kontroliuoti Pilsudskio aikštę. Blokuojant miesto valdžios turimus įrankius ir siekiant apsunkinti leidimo statyti paminklą išdavimą, ji buvo paskelbta uždara karinės reikšmės teritorija. Galiausiai Lenkijos parlamentas sukūrė specialius teisės aktus, apsunkinančius galimybę pašalinti paminklą ateityje.
Keywords: Smolensko lėktuvo katastrofa; Smolensko paminklas; įstatymo instrumentalizacija; atminties įstatymai