Valstybinis ir valstybių remiamas terorizmas: Rusijos atvejo analizė - Žotkevičiūtė-Banevičienė, Agnietė (Politologija, 2024)
Nors daugybė valstybių pasmerkė Rusijos vykdomus agresyvius veiksmus kare prieš Ukrainą, nėra bendrai taikomos terorizmo sampratos Rusijos atžvilgiu – Rusija įvardijama tiek teroristine valstybe, tiek terorizmą remiančia valstybe, o vyrauja teroristinio režimo ar teroristinių priemonių naudotojos sąvokos. Atsakymas į klausimą, kaip reikėtų vadinti Rusiją – teroristine valstybe, valstybe, remiančia terorizmą, ar Rusijos vykdomų veiksmų nepriskirti terorizmui, priklauso, pirmiausia, nuo to, kas laikytina terorizmu. Atsižvelgiant į terorizmo sampratos kompleksiškumą, šio straipsnio tikslas yra diskutuojant apie teroristinių ir terorizmą remiančių valstybių apibrėžimo problematiką tradicinėse ir kritinėse terorizmo studijose, pateikti galimą Rusijos vykdomos agresijos Ukrainoje vertinimą žvelgiant iš skirtingų terorizmo studijų perspektyvų. Straipsniu skatinama platesnė akademinė diskusija apie valstybinį ir valstybių remiamą terorizmą ne tik iš įvairių terorizmo studijų teorinių perspektyvų, bet ir įvertinant šios koncepcijos politizavimo problematiką.
Keywords: Valstybinis terorizmas; Valstybių remiamas terorizmas; Kritinės terorizmo studijos; Tradicinės terorizmo studijos; Rusijos terorizmas