Europos mokslinė diplomatija pietinėje kaimynystėje: Maroko ir Tuniso atvejai - Šime, Zane (Politologija, 2024)
Tyrimais grįsti sprendimai, kurie yra priimami Europos pietinėje kaimynystėje bendradarbiaujant su Europos kompetencijų centrais, prisideda prie atsparumo didinimo minėtame regione. Duomenys, gauti iš Bendrijos tyrimų ir plėtros informacijos tarnybos (CORDIS), rodo, kad nepaisant vyraujančio polinkio užmegzti ryšius su programos „Horizon 2020“ projektų dalyviais, esančiais Europos Viduržemio jūros pakrantės šalyse, Marokas ir Tunisas gavo daugiau naudos iš tematiškai įvairiapusės ir geografiškai išsklaidytos ekspertizės, atliktos bendroje Europos mokslinių tyrimų erdvėje (EMTE). Praktikos teorija, kartu su proceso atsekimo metodu, yra geras pagrindas suprasti ankstesnių tyrimų sąsajas, kurios suteikia vertingų įžvalgų apie Europos mokslo diplomatijos specifiką ir bendradarbiavimą su skirtingais mokslo diplomatijos centrais Prancūzijoje ir Ispanijoje, ypač Barselonoje.
Keywords: mokslinė diplomatija; praktikos teorija; Horizon 2020; bendradarbiavimas tyrimų srityje; Europos mokslinių tyrimų erdvė; Europos pietinė kaimynystė