Ką reiškia būti moterimi kare šiuolaikiniame kariniame konflikte? Ukrainos atvejo analizė - Ulozaitė, Milda (Politologija, 2024)
Šiame straipsnyje nagrinėjamos Ukrainos moterų karių patirtys 2022–2023 m. Rusijos plataus masto invazijos metu. Karas dažnai suprantamas kaip išskirtinai vyriška sritis, moters patirtys jame tampa nematomos. Šis tyrimas siekia įtraukti moterų patirtis į diskursą apie karą, išnagrinėti moters poziciją kariuomenėje ir jų dalyvavimo karo veiksmuose įtaką plačiojoje Ukrainos visuomenėje. Straipsnyje išanalizuota trylika giluminių pusiau struktūruotų interviu medžiaga pateikiama keliomis prasminėmis dimensijomis – atskleidžiami moterų motyvai prisijungti prie Ukrainos karinių pajėgų, jų kare atliekamos užduotys ir vaidmenys, technologijų įtaka moterų einamoms pareigoms, moters karės tapatybė ir transformacija, pašnekovių reflektuojamas kitų požiūris į moteris kares ir jų įtaka kariuomenei bei Ukrainos plačiajai visuomenei. Pagal šiuos tematinius blokus pateikiamas Ukrainos moters karės Rusijos plataus masto invazijos metu vaizdinys.
Keywords: moteris-karė; moterų dalyvavimas kare; moterų dalyvavimas kariniuose konfliktuose; Ukrainos moterys-karės; moterys-karės Rusijos plataus masto invazijoje