Marksistų požiūris į gamtą: vilkų atvejis Sovietų Sąjungoje - Jefanovas, Aivaras; Davidavičius, Mantas-Antanas (Politologija, 2025)
Šiame straipsnyje analizuojama ortodoksinė marksistinė gamtos filosofija ir sovietų valstybės gamtos valdymo ideologija (tai daugiausia susiję su vėlesniais Karlo Markso darbais ir Frydricho Engelso kūriniais). Ši ideologija pasireiškė didelio masto projektais, tokiais kaip Stalino gamtos pertvarkymo planas. Straipsnyje parodoma, kad sovietų marksistai gamtą laikė sovietinio žmogaus „darbo“ produktu. Pats darbas buvo traktuojamas kaip natūralios tvarkos tęsinys ir gamtos potencialo realizavimas. Tačiau tuo pačiu metu darbas veda į „kovą su gamta“, o ši kova su gamta atsiranda beveik visoje sovietinėje gamtos ideologijoje. Sovietų Sąjungos visuomenėje politika ir net gamtos mokslai buvo organizuojami pagal valstybės ideologinę gamtos interpretaciją. Analizuodami, kaip sovietų marksistų ideologinė gamtos filosofija buvo įgyvendinta praktiškai, palyginame Jakutijos ir Lietuvos sovietinėse respublikose vykdytas vilkų naikinimo kampanijas. Šiuos pavyzdžius pateikiame kaip sovietų marksistų ideologinio požiūrio į kovą su gamta, jos transformaciją ir kontrolę išraišką.
Keywords: marksizmas; sovietinė Jakutija; sovietinė Lietuva; vilkų naikinimas; kova su gamta