Ekonominės krizės Pietryčių Azijoje priežastys - Bieliūnaitė, Živilė (Politologija, 1999)
Straipsnyje nagrinėjamos 1997–1998 m. ekonominės krizės Pietryčių Azijoje priežastys, analizei pasirenkant penkias, labiausiai nuo krizės nukentėjusias, šalis: Pietų Korėją, Indoneziją, Malaiziją, Tailandą ir Filipinus. Konstruktyviai kritikuojant bei papildant "plėtros valstybės" (developmental state) teorijas, nagrinėjami ir lyginami minėtųjų valstybių institucinių sąrangų ypatumai, jų kitimas ir atitinkamai – ilgalaikis šalių pajėgumas formuoti bei vykdyti sėkmingą plėtros politiką, efektyviai prisitaikyti prie rinkų pokyčių.Teigiama, jog instituciškai nusilpusios struktūros (Pietų Korėjoje ar Indonezijoje) bei istoriškai riboto institucinio pajėgumo vyriausybės (Malaizijoje – dėl etninės šalies gyventojų sudėties, Tailande – dėl tradiciškai silpno režimo įsitvirtinimo visuomenėje ir Filipinuose – dėl istoriškai nesusiformavusių konstruktyvaus valdančiojo elito ir visuomenės interesų bendradarbiavimo tradicijų) sukūrė palankias prielaidas krizės "potencialui" (ekonominiam neefektyvumui) susikaupti.Be to, straipsnyje nagrinėjami ir išoriniai veiksniai, paskatinę ekonominių sistemų Pietryčių Azijoje griūtį, t. y. grėsmės, kylančios iš nekontroliuojamo kapitalo judėjimo ir šalių tarpusavio priklausomybės, sunkinančios nacionalinės politikos planavimą ir plėtros koordinavimą. Teigiama, jog nacionalinėmis politikos priemonėmis nekontroliuojamas tarptautinis kapitalo judėjimas, Pietryčių Azijos ekonomikų jautrumas prekybos partnerių valiutos kursų svyravimams (ypač atsižvelgiant į tai, jog šių šalių plėtra nuo devintojo dešimtmečio pradžios buvo planuojama palaipsniui liberalizuojant ekonomiką ir įgyvendinant eksporto didinimu pagrįstą ekonomikos augimo kursą) bei šių šalių regioninė tarpusavio priklausomybė destabilizavo Pietryčių Azijos šalių ekonomiką. Šis išorinis finansinis spaudimas, "užklupęs" valstybes institucinio nepajėgumo būsenoje, ir sukėlė regione ekonominę krizę.Be to, šiame straipsnyje analizuojamas ir Tarptautinio valiutos fondo vaidmuo, stengiantis sumažinti neigiamas finansinės krizės regione pasekmes. Kritiškai vertinant TVF "pagalbos" sąlygas, teigiama, jog TVF paramos programa Pietryčių Azijos šalims buvo netinkama ir sąlygojo tik dar didesnį ekonominį nuosmukį Fondo finansinę paramą gavusiose šalyse – Tailande, Indonezijoje ir Pietų Korėjoje.