Europos integracija ir civilizacijų susidūrimas - Pavilionis, Žygimantas (Politologija, 1999)
Klausimas, kas yra Europa, šiuo metu tampa vis aktualesnis. Bandoma suprasti, kur yra Europos Sąjungos plėtros ribos, išsiaiškinti, ar civilizaciniai veiksniai lemia Europos integraciją. Geografiniai, politiniai, ekonominiai veiksniai daro įtaką Europos integracijai, bet negali išsamiai paaiškinti Europos integracijos realijų.Pagal Samuelio P. Huntingtono "civilizacijų susidūrimo" teoriją, būtent civilizacinis identitetas nustato integracijos, dezintegracijos bei konfliktų rėmus šiuolaikiniame, po Šaltojo karo atsiradusiame pasaulyje. Religija tampa efektyviausiu socializavimosi bei individualėjimo elementu, kuris ne tik suteikia žmogui tapatumą, istorinę sąmonę, bet ir aiškiai apibrėžia jo santykį su kitomis religijomis, kultūromis bei jas puoselėjančiomis tautomis.Konfliktai suteikia galimybę apibrėžti savo paties identitetą. Kiekvienas integracinis vienetas, politinė jėga siekia įtvirtinti savo politinį projektą, savo pasaulio viziją tarp aplinkinių; savo ruožtu, Europos politinis projektas turi savus, išskirtinius bruožus. Konkuruojančių, lygiaverčių ir vis stiprėjančių civilizacijų atsiradimas suteikė naują impulsą Europos identiteto stiprėjimui bei Europos integracijai.Europos integracijos procesai istoriškai labiausiai buvo veikiami Vakarų krikščionybės sąlyčio su dviem civilizacijomis - Islamo bei stačiatikių; susidūrimas su pastarąja lemia ir Lietuvos užsienio politikos orientaciją.