Konservatizmo fenomenas - Jokūbaitis, Alvydas (Politologija, 1997)
Konservatizmo politinės minties fenomenas nagrinėjamas šiuo metu socialiniuose ir politiniuose moksluose vykstančių diskusijų apie tradicinių politinių ideologijų pabaigą kontekste. Straipsnyje norima įrodyti, kad sunkiai tilpęs į XIX amžiaus ideologizuoto politinio mąstymo rėmus, konservatizmas šiandien tampa vienu iš pagrindinių naują politinio mąstymo paradigmą formuojančių veiksnių. Remiamasi dviejų autorių - E. Burke'o ir M. Oakeshotto konservatizmo samprata. E. Burke'o nuopelnai siejami su jo pasiūlyta politinio racionalizmo ir radikalizmo kritika. Tuo tarpu M. Oakeshottui pirmajam pavyko įrodyti, kad konservatizmo politinės filosofijos tapatumą sukuria ne koks specifinis politinių principų rinkinys, bet tam tikra požiūrio į socialinę tikrovę perspektyva.