Dalyvaujamoji demokratija ir pilietinė visuomenė: visuomenės sprendimų priėmimas informacijos amžiuje - Keskinen, Auli (Politologija, 1997)
Straipsnyje aptariama keletas skirtingų požiūrių į pasaulyje vykstantįsocialinį pereinamąjį laikotarpį ir informacijos amžiaus artėjimą,kuriam autorė priskiria ir precedento neturintį sprogimą (explosion) pasauliniųtelekomunikacijų ir informacijos tinklų srityse. Autorė mano, jogspartus kompiuterių ir sujungtų (connected) elektroninių priemonių tinklųbei informacijos ir komunikacijų technologijos (IKT) išplitimas turėsdidelę įtaką naujam demokratijos suvokimui, pritaikymui ir plėtotei. Šį naują reiškinį autorė įvardija kaip „teledemokratiją" - tiesioginės demokratijos formą, kurią skatina IKT bei informacijos tinklai. Pateikiama keletas argumentų: pirma, atstovaujamoji demokratija išgyvena krizę, per IKT žmonės susidaro individualią nuomonę bendrais politikos klausimais; antra, vis daugiau žmonių nori „valdyti patys", o ne „būti valdomi"; trečia, informacijos tinklai - patogi priemonė peržiūrėti demokratiją, gerinti jos plėtotę ir įgyvendinimą visuomenėje. Straipsnyje nagrinėjamas sintetinis demokratijos pobūdis, pateikiama demokratijos modelių apybraiža, aptariamos socialinio dialogo galimybes naujajame technologijų amžiuje.