"Smegenų centrai" (think-tanks) ir užsienio politika - Lopata, Raimundas (Politologija, 1996)
Smegenų centrų (think-tanks) terminas taikomas plačiam institucijų, įsitraukusių arba įtrauktų į politikos analizę bei tyrimus, spektrui. Pranešime apžvelgiama smegenų centrų ir užsienio politikos sąveika: istorinės aplinkybės , dabartinės jos formos Vakarų šalyse, lietuviška specifika. Autorius tvirtina, kad smegenų centrų pobūdį apsprendžia nacionalinis kontekstas: sprendimų priėmimo proceso atvirumas ar uždarumas, santykių tarp vyriausybės ir opozicijos pobūdis, politinio elito prointelektualinis ar antiintelektualinis nusistatymas, o konkrečiu Lietuvos atveju - uždavinys sukurti laisvos visuomenės ir nepriklausomos valstybės sambūvį.