Lietuvos atsakas į neteisėtos imigracijos krizę 2021–2024 metais - Bartasevičius, Vainius; Fuks, Vytenis; Nakrošis, Vitalis (Politologija, 2025)
Šiuo metu trūksta išsamios Lietuvos operatyvinio ir strateginio atsako į neteisėtos migracijos iš Baltarusijos srautus analizės. Tebevykstantys bandymai kirsti ES išorės sieną, padedami Baltarusijos valdžios, prasidėjo 2021 metų vasarą ir sutapo su tuo pačiu metu pasireiškusiomis krizinėmis situacijomis – sunkumais, susijusiais su tarptautinių / ES ekonominių sankcijų Rusijai ir Baltarusijai įgyvendinimu bei aukštomis energijos kainomis. Remiantis išsamia dokumentų analize ir penkiais pusiau struktūruotais interviu su Lietuvos politikos formuotojais, tyrime buvo analizuojami su krizių valdymu susiję instituciniai pokyčiai ir ilgalaikiai politikos sprendimai migracijos valdymo srityje. Nustatėme, kad operatyviniu lygmeniu dėl tarpusavyje susijusių krizių pobūdžio valdžios institucijos buvo priverstos stiprinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą ir krizių koordinavimo mechanizmus. Strateginiu lygmeniu Lietuva sutelkė savo pastangas į sienos su Baltarusija stiprinimą ir aktyvų veikimą ES plotmėje, ragindama pritaikyti ES migracijos teisės aktus „migrantų instrumentalizacijos“ situacijoms.
Keywords: daugialypė krizė; valdymo gebėjimai; krizės koordinavimas; operacinis atsakas; strateginiai sprendimai; Lietuva