KOGNITYVIOMIS SCHEMOMIS APIBRĖŽIANT POZICIJAS MOKESČIŲPOLITIKOS IR ABORTŲ UŽDRAUDIMO KLAUSIMAIS LIETUVOJE: TEISINGUMO SAMPRATOS IR EFEKTYVUMO MATAI - Petronytė, Ieva (Politologija, 2015)
Pasitelkiant Lietuvos politikos moksluose dar netaikytą kognityvių schemų konceptą, straipsnyje aiškinamasi, kaip susiformuoja piliečių nuostatos politikos klausimais: pristatomi pirmieji empirinio Lietuvos gyventojų mąstymą apie politiką formuojančių latentinių struktūrų tyrimo rezultatai. Analizuojant pusiau struktūruotų interviu, kuriuose informantai prašomi pagrįsti savo pozicijas dviem aktualiais – progresinių mokesčių įvedimo ir abortų uždraudimo – politikos klausimais, duomenis, aptiktos aštuonios nuostatas minėtais klausimais formuojančios schemos. Straipsnyje aptariami šių schemų dėmenys, struktūros, tarpusavio ryšiai ir pamažu atsiskleidžiantis lietuvių politinio mąstymo peizažas.