KULTŪROS PAVELDAS, TAUTINĖ VALSTYBĖ IR GLOBALIZACIJA: TARPUSAVIO RYŠIAI IR ĮTAKOS - Jarutis, Vytautas (Politologija, 2015)
Straipsnyje aktualinamas politinės galios vaidmuo konstruojant kolektyvinį tapatumą per kolektyvinę atmintį. Teoriniu lygmeniu siekiama „sukabinti“ tris aspektus: globalizacines dabartinį laiką determinuojančias tendencijas, nacionalinę valstybę kaip homogeniškai „įsivaizduojamą“ visuomenę ir kultūros paveldą kaip istorinę realybę ir bendruomenes homogenizuojantį veiksnį. Teorine šių trijų elementų tarpusavio ryšių analize siekiama paneigti prielaidą, kad kolektyvinė atmintis ar kolektyvinis tapatumas yra tik fikcija, ideologinis totalitarinis konstruktas, ir kad objektyviai egzistuoja tik individuali atmintis, kurią pats individas socialiai konstruoja.