VALSTYBININKAS: PRETENZIJA Į SĄVOKOS ANALIZĘ - Jokubaitis, Alvydas; Lopata, Raimundas (Politologija, 2015)
Straipsnio tikslas – atskleisti valstybininko sąvokos kilmę ir prasmę. Šaliaistorinių ir filosofinių temos aspektų, daugiau dėmesio skiriama lietuvių politinėsminties tradicijai. Siekiama atsakyti į klausimą, kokiu pagrindu valstybininkosąvoka tapo Lietuvos politinio diskurso dalimi, kokios jos funkcinės irvertybinės prasmės? Politikos mokslo diskusijos dažnai yra politinių diskusijųtęsinys. Šio straipsnio tikslas nėra tęsti politines diskusijas. Sąmoningai siekiamadiskusiją apie valstybininkus pakelti į teorinį lygmenį. Norima atsakyti įklausimą, kas yra valstybininkas ir kuo jis skiriasi nuo politiko?