PRANCŪZIJOS ISTORIJOS POLITIKA: ALŽYRO ATMINTIES UŽMIRŠIMAS - Ulichina, Inesa (Politologija, 2017)
Straipsnyje nagrinėjama Prancūzijos identiteto krizė dėl arabiškosios tapatybės dalies neigimo. Identitetas charakterizuojamas per Alžyro kolonizavimo ir nepriklausomybės karo atminties vietą Prancūzijos nacionaliniame mite. Į atminties ir mito sąveiką žvelgiama atliekant atvejo, atspindinčio Prancūzijos valdančiųjų politiką Alžyro atminties atžvilgu, analizę. Pagrindinis analizės objektas – Prancūzijos istorijos politika. Straipsnyje pateikiama atminties ir mito teorinių sampratų apžvalga, aptariami jų skirtumai ir sąveikos būdai; išaiškinamas ryšys tarp Prancūzijos valstybės vykdomo Alžyro atminties neigimo ir Prancūzijos tapatybės krizės; atskleidžiama dabartinė Prancūzijos valstybinio mito ir Alžyro atminties santykio dinamika, pasireiškianti Prancūzijos tapatybinėmis įtampomis dėl jos arabiškosios populiacijos dalies.