PADALYTAS BALSAVIMAS 1996–2016 METŲ SEIMO RINKIMUOSE: MASTAS IR POBŪDIS - Morkevičius, Vaidas (Politologija, 2017)
Šiame straipsnyje nagrinėjamas padalyto balsavimo (angl. split-ticket voting) reiškinys Lietuvos Seimo rinkimuose. Lietuvoje įtvirtinta mišri paraleli nacionalinio parlamento rinkimų sistema yra gana palanki institucinė struktūra padalyto balsavimo raiškai, kai daugiamandatėje apygardoje tas pats rinkėjas balsuoja už vienos partijos sąrašą, o vienmandatėje – už kitos partijos iškeltą kandidatą. Padalyto balsavimo raiškai ir pobūdžiui fiksuoti pasitelkiami 2012 ir 2016 m. apklausų po rinkimų duomenys bei 1996–2016 m. Seimo rinkimų rezultatai, agreguoti apygardų lygiu. Agreguotiems duomenims analizuoti pritaikytas Søreno R. Thomseno (1987) pasiūlytas aplinkinės inferencijos (angl. ecological inference) įvertinys, kuris leidžia suskaičiuoti R × C tipo lentelių vidinių langelių reikšmes turint informaciją tik apie sumines kraštines reikšmes (angl. marginal distributions). Gauti rezultatai rodo, kad padalyto balsavimo mastas Lietuvoje yra santykinai didelis, tačiau jį struktūruoja 2004 m. išryškėjusi gana stabili partijų konkurencinė erdvė.