An Important Monograph on Philosophy - Gasiūnas, A. (Problemos, 1983)
Recenzija skirta kolektyvinei monografijai „Metodologiniai marksistinės filosofijos bruožai“ (1981 m., autoriai – E. Meškauskas, J. Skersytė, J. Karosas, K. Stoškus). Knygos pirmasis skyrius skirtas nagrinėti filosofijos ir jos objekto sampratai, kuri kito ne tik istoriškai, bet ir buvo nevienodai aiškinama skirtingų filosofijos sričių atstovų. Antrajame skyriuje apžvelgiamas dialektinės materialistinės filosofijos pasaulėžiūrinis ir ideologinis vaidmuo. Vėliau nagrinėjamas materializmas kaip metodologinis principas. Metodologinis marksistinės filosofijos turinys gaunamas tiriant patį vystymąsi. Pažymima, kad erdvės ir laiko problema kyla dėl idealizmo, kuris nepripažįsta erdvės ir laiko objektyvumo. Sekančiame skyriuje nagrinėjama sąmonės problema. Priešingai idealizmui, kuris sąmonę laiko moksliškai nepaaiškinamu tikrovės pradu, materializmas traktuoja ją kaip moksliškai paaiškinamą visuomeninės prigimties reiškinį. Vėliau gvildenama pasaulio sąryšingumo problema. Metafizinis determinizmas remiasi griežtu būtinumo ir atsitiktinumo supriešinimu, o tai veda į fatalizmą ir eklektizmą. Jam priešpriešinamas marksistinis determinizmas.