A Significant Stage in the History of Social Thought in Lithuania - Rybelis, Antanas (Problemos, 1972)
1971 m. Vilniaus universiteto Mokslinėje taryboje Juozas Barzdaitis apgynė filosofijos mokslų daktaro disertaciją „Ateistinė mintis Lietuvoje (XIX a. pabaiga ir XX a. pradžia)“. Oficialieji oponentai: filosofijos mokslų daktarai I. Zaksas ir G. Zimanas, istorijos mokslų daktaras V. Merkys. Disertacijoje pirmą kartą visapusiškai analizuojama minėto laikotarpio Lietuvos ateistų veikla, apibūdinamas nagrinėjamų autorių pažiūrų pobūdis, išskiriamos įvairios ateizmo kryptys. Analizuojama materialistinė filosofija, kuria rėmėsi Lietuvos ateistai. Remiantis marksistine metodologija tiriamos materijos, sąmonės, pažinimo, religinių vaizdinių atsiradimo problemos.