Interpretacinės-sensorinės prieigos savižinos teorija: paprastumas ir derėjimas su supančiomis teorijomis - Rimkevičius, Paulius (Problemos, 2019)
Interpretacinės-sensorinės prieigos (ISP) savižinos teorija teigia, kad mes sužinome savo pačių mintis nukreipdami į save pačius savo gebėjimą, skirtą kitų individų mintims sužinoti. Iki šiol daugiausia diskutuota, ar būtent šią teoriją daugiausia paremia empirinių tyrimų rezultatai. Daug mažiau dėmesio skirta klausimui, ar ši teorija yra paprasčiausia iš esamų alternatyvų. Šiame straipsnyje įrodinėjama, kad paprastumo klausimas turėtų būti nagrinėjamas atsižvelgiant į ISP teoriją supančias jau įsitvirtinusias teorijas. Teigiama, kad, atsižvelgus į supančias teorijas, ISP teorija pasirodo esanti paprasčiausia. Taip pat atsakoma į du prieštaravimus, susijusius su pastarojo meto pokyčiais šioje tyrimų srityje: su bendros skaidrumo savižinos teorijos atsiradimu ir su santykiniu numatančio informacijos apdorojimo teorijos įsitvirtinimu.