Atsitiktiniai sprendimai kaip racionalūs sprendimai - Shao, Jianfei (Problemos, 2025)
Atsitiktinių sprendimų priėmimas (ASP) kaip pasirinkimo metodas įprastai atmetamas, kadangi yra laikomas neracionalia prieiga. Netgi simetriškais atvejais, kuomet pripažįstama, kad ASP yra racionalus metodas, į jį paprastai žvelgiama tik kaip į vieną iš daugelio vienodai efektyvių metodų, kai reikia rinktis arbitraliai. Straipsnyje siekiu suprobleminti šį dominuojantį požiūrį, pabrėždamas unikalų psichologinį ASP metodo privalumą – visų pirma, jo suteikiamą galimybę sušvelninti galimą apgailestavimą dėl priimto sprendimo. Tokiu būdu parodau, kad racionalus šio metodo pritaikomumas yra kur kas platesnis nei kad siaura sritis, kurioje anksčiau buvo pripažįstamas šio metodo pagrįstumas. Pripažinus šį metodo potencialą, tampa akivaizdu, kad ASP metodas yra vienintelė racionali strategija iškilus kai kurioms simetriškoms dilemoms. Tačiau šis metodas išlieka racionalus ir kai kuriais nesimetriškais atvejais. Be to, nors ir tokie atvejai kaip afektyvi ar sociokultūrinė įtaka gali apriboti praktinį ASP metodo taikymą, aš vis dėlto tvirtinu, kad šios kliūtys nėra neįveikiamos, jei suformuosime gilesnį unikalios ASP metodo vertės suvokimą.