REDUKTYVIZMAS IR VEIKSMUS ŽYMINTYS PREDIKATAI - Dranseika, Vilius (Problemos, 2012)
Straipsnyje siekiama apibūdinti analitinėje veiksmo filosofijoje vykstančias diskusijas dėl reduktyvistinių ir antireduktyvistinių požiūrių į kasdienių veiksmus žyminčių predikatų analizę. Išskiriami du antireduktyvistiniai argumentai, atliekantys ypač svarbų vaidmenį formuojantis diskursui: materialiojo įkūnijimo įvairovės argumentas ir racionalumo reikalavimų argumentas. Abu šie argumentai yra nukreipti prieš galimybę sistemingai sutapatinti kasdienių veiksmus žyminčių predikatų ir mokslinių predikatų ekstensijas. Straipsnis baigiamas trumpai aptariant praktinius sumetimus, kurie, sykiu su teoriniu galimybės atlikti kasdienių veiksmus žyminčių predikatų redukciją įvertinimu, nužymi galimus konservatyvios ir radikalios teorijų kaitos veiksmo filosofijoje scenarijus.