Lietuvos TSR gyventojų natūraliojo prieaugio klausimu - Merčaitis, Antanas (Problemos, 1968)
Straipsnyje nagrinėjamas Lietuvos TSR gyventojų natūraliojo prieaugio kitimas pokario laikotarpiu. Remiantis gyventojų mirtingumo dinamikos duomenimis daroma išvada, kad dabartiniu laikotarpiu ir artimiausiais metais Lietuvos TSR natūraliojo prieaugio lygis didžiąja dalimi bus sąlygotas gimstamumo lygio. Pagrindinė straipsnio dalis skirta gimstamumo pokyčių dėsningumams analizuoti. Nagrinėjama, kokį poveikį gimstamumo lygiui turi moters socialinė padėtis, materialinių ir kultūrinių poreikių patenkinimo lygis, urbanizacija ir kiti veiksniai. Gimstamumo lygio mažėjimas būdingas ne tik Lietuvos TSR, bet ir visai Tarybų Sąjungai. Daroma išvada, kad pokario metais Lietuvoje vyksta išplėstinė gyventojų reprodukcija, bet ji kasmet vyksta vis siauresniu pagrindu. Statistiniai duomenys rodo, kad jei nepasikeis gimimų lygis, tai yra pavojus, jog Lietuvos TSR bus pereita prie paprastos, o gal net ir susiaurintos gyventojų reprodukcijos.